Een boot aanschaffen, maar welke?

Geplaatst op 22-07-2022

Het aanschaffen van boot is een grote uitgave. Dit wil je dan ook gelijk goed doen, en wat hierbij past is onderzoek doen naar de juiste keuze. Maar op welke aspecten moet je allemaal eigenlijk letten?

Uiteraard is eigen preferentie een belangrijk aspect in het kiezen van de juiste boot. Maar hiervoor moet je ten eerste wel weten welke verschillende boten er bestaan. Om je een beetje op weg te helpen heb ik hieronder de meest voorkomende bootsoorten genoemd:

Het budget is een aspect dat uiteraard een rol speelt, zo valt een jacht voor de mensen net buiten de boot. Maar realistisch gezien zijn binnen de genoemde bootsoorten ook erg veel variatie te zien in prijs, de meeste bootsoorten zijn er in een ‘budget’ versie te krijgen, maar ook in extreem dure varianten. Qua geld zou ik op het eerste opzicht niet boten gaan wegstrepen, mijn advies is om eerst even wat meer te verdiepen in de verschillende keuze die beschikbaar zijn. 

Om een uiteindelijke keuze te maken is het erg aan te raden de verschillende boten te ervaren. De enige echte goede manier om dit te doen is door ze in de praktijk eens meegemaakt te hebben, hiervoor is het erg aan te raden verschillende bootjes te huren. In de buurt van Zaanstad is een bootverhuurlocatie gelegen genaamd ‘Varen in Oostzaan’. Op deze locatie is het mogelijk om kano’s en motorboten te huren voor een schappelijke prijs. Mocht u in een andere locatie bevinden zijn er tal verhuurlocaties van boten, van bijna iedere bootsoort zijn er wel verhuurlocaties in Nederland te vinden. 

Als u uiteindelijk uw preferentie heeft gevonden is het aan te raden een consultgesprek aan te vragen met een professional op de bootsoort waar uw interesse naar uitgaat. Dit kan bijvoorbeeld door naar een jachthaven te gaan, of een boot enthausiast te benaderen via internet. Het internet is daarnaast, zoals u ongetwijfeld weet, ideaal om inspiratie op te doen en informatie te vinden. Maak hier ook gebruik van! Er bestaan ook tal van forums waarop bijvoorbeeld ideeën over zeiljachten worden gedeeld, ook als je eenmaal je vaartuig heb is dit een uitgelezen plek om ideeën op te doen voor reisjes met de boot. Dan gaat er een hele wereld voor je open.   

Ik beloof u dat het doen van het onderzoek uiteindelijk zal lonen in het plezier wat u terugkrijgt uit het gebruik maken van uw toekomstige vaartuig.