Is het beter om 's ochtends of 's avonds te sporten?

Geplaatst op 23-09-2022

Lichaamsbeweging is goed voor lichaam en geest, maar het probleem met lichaamsbeweging is dat het niet altijd gemakkelijk is om er tijd voor te vinden. Velen van ons hebben een druk schema dat geen ochtend- of avondtraining toelaat, en we bewegen liever tussendoor dan dat we de lichaamsbeweging helemaal overslaan. Dus wat is het beste? Moet u voor het werk gaan sporten of na het eten? Maakt het uit of je dat op beide tijdstippen doet?

Een ochtendtraining is een geweldige manier om een positieve toon voor de dag te zetten.

Ochtendtraining is een geweldige manier om een positieve toon voor de dag te zetten. Als je de dag begint met sporten, kun je je concentreren op wat belangrijk is, waardoor je je de rest van de dag energieker en productiever voelt. De mentale helderheid die je krijgt door 's ochtends te sporten, kan je ook helpen om stress van overdag in goede banen te leiden en je voor te bereiden op alles wat in het verschiet ligt.

Als u 's avonds traint, vergeet dan niet dat u voldoende moet eten om uw lichaam van brandstof te voorzien.

Als u 's avonds sport, denk er dan aan dat u voldoende moet eten om uw lichaam van brandstof te voorzien. U hebt misschien gehoord dat het eten van een maaltijd dichter bij het slapengaan de spijsvertering van uw lichaam kan bemoeilijken en gewichtstoename kan veroorzaken.

Maar als u traint, is dit geen probleem omdat uw lichaam tijdens de slaap in rust is en voedsel gemakkelijk kan verwerken. Deskundigen adviseren om bij elke maaltijd of snack wat eiwitten te eten; dit helpt om de honger op afstand te houden zodat je later niet te veel eet. Enkele voorbeelden van goede snacks voor de training zijn:

Kiezen voor een maaltijdvervangende eiwitshake is natuurlijk ook geen slecht plan.

Nachtbrakers kunnen zeker beter 's avonds sporten, want dan is hun lichaam op zijn best.

Als u een nachtbraker bent, wilt u 's avonds sporten. Uw lichaam is op zijn best als het buiten donker is - daarom hebben ochtendgymnasten meer kans om slaperig te worden tijdens hun training en daarna naar voedsel te verlangen. Nachtbrakers hebben ook minder kans om 's nachts honger te hebben, wat betekent dat ze niet het risico lopen calorieën te verbranden aan niet-essentiële zaken zoals eten of drinken voor de training (en als ze toch iets eten voor de training, hebben ze waarschijnlijk minder behoefte aan een energieboost tijdens de training).

Nachtbrakers die 's ochtends sporten, hebben het moeilijker om in vorm te komen omdat hun circadiane ritme hen 's nachts alerter maakt en overdag minder alert, zodat ze niet gemotiveerd genoeg zijn om vroeg op de dag te sporten. Ze kunnen ook meer honger hebben na het ontwaken uit de slaap dan voordat ze acht uur naar bed gaan! En aangezien de meeste mensen het grootste deel van hun dag wakker en actief zijn - en in die tijd zouden veel mensen liever ontspannen of iets anders doen dan sporten - kan het voor hen moeilijk zijn tijd te vinden tussen werk/school/huiselijke verantwoordelijkheden zonder andere belangrijke aspecten van het leven op te offeren die ook aandacht vereisen (zoals de zorg voor kinderen).

Als uw schema u niet toestaat om op het door u gewenste tijdstip te sporten, laat dat u er dan niet van weerhouden.

Als uw agenda u niet toelaat om op het door u gewenste tijdstip te sporten, laat dat u er dan niet van weerhouden. Lichaamsbeweging is belangrijk voor de gezondheid en kan veel ziekten zoals hartziekten en diabetes helpen voorkomen. Het helpt ook bij het reguleren van slaappatronen, daarom stel ik voor om indien mogelijk vroeg in de ochtend of laat op de avond te sporten.

Als een avondroutine niet in uw schema past, probeer dan eerder wakker te worden in plaats van eerder naar bed te gaan (als het buiten al donker is). Op die manier is er natuurlijk licht beschikbaar voor wat bewegingstijd voordat het werk of de school begint.

Conclusie

Het komt erop neer dat je moet doen wat voor jou het beste werkt. Ben je een ochtendmens, sta dan vroeg op en begin te bewegen! Als uw lichaam 's nachts beter functioneert en u gewoonlijk 's avonds beweegt, ga er dan voor. En als uw schema geen van beide opties toelaat - laat dat u niet tegenhouden om te bewegen!